Rigvir un politika

Papildināšu ar svarīgu jaunumu: Attīstībai /Par paziņojumu. Priecājos to lasīt, un sekošu līdzi, lai tā patiešām notiktu.

Screen Shot 2018-08-08 at 13.33.46.png

Nu jau novecojis ieraksts. 

Es tomēr rakstu.  

Es zinu, ka man pārmetīs, ka pārkāpju labo toni – priekšvēlēšanu cīņā kritizējot draudzīgas partijas rīcību, jo politiski tas nav izdevīgi. Vai arī daži padomās, ka apdraudu Latviju, jo nedrīkst pieļaut populistu ZZS, Saskaņas, KPLV uzvaru Saeimā, un, tricinot ūdeni par nesmukumiem liberāļu nometnē, es šos draudus pietuvinu

Kāds pārmetīs, ka es politizēju praktisku jautājumu. Jā, es to daru, jo tieši politiskās gribas trūkums ir traucējis to atrisināt. Vēl es riskēju izsaukt uguni uz sevi: “paskaties uz sevi pats” jeb Tu quoque ir tipisks paņēmiens Latvijā, kā kāda viedokli padarīt par mazvērtīgu.

Tātad man nav izdevīgi par to rakstīt.

Iemesls, kāpēc es tomēr rakstu  – man rūp to cilvēku veselība un dzīvība, ko apdraud rigviristi un viņu atzari. Es pati esmu ieguldījusi šajā cīniņā ne mazums laika, pārdomu, enerģijas. Es personīgi pazīstu cilvēkus, kas ir ieguldījuši krietni vairāk laika, enerģijas un darba. Un es zinu profesionāļus, kurus šobrīd vajā rigviristu algoti advokāti, pieprasot atsaukt viņu kritiku.

Par ko stāsts?

Izrādās, Attīstībai/Par! sarakstā kandidē ar Rigvir saistītā Viroterapijas fonda izpilddirektore Ainita Kamša. Spriežot  pēc ierakstiem viņas sociālajos kontos, viņa sociālajos tīklos ir koordinējusi Rigvir ampulu nodošanu no pacienta pacientam. Tas nav atļauts un tas nav birokrātisks sīkums tādām dārgām zālēm kā Rigvir, kas jāglabā mīnus 20 grādos: pārāk augsts risks, ka tās nebūs glabātas atbilstoši prasībām. Tāpat Ainita Kamša ir reklamējusi citu valstu pacientiem zāles ārpus reģistrētajām indikācijām. Tas ir aizliegts. Pie tam reklamējusi pilsoņiem tajās valstīs, kur šīs zāles nav reģistrētas. Arī aizliegts.

Šādas darbības ir pretrunā ar Attīstībai/Par! priekšvēlēšanu solījumu “Mūsu apvienības mērķis ir moderna un taisnīga Latvija vienotā Eiropā. Latvija, kas ir iespēja visiem, nepieder dažiem un sastāv no daudziem”.

Taisnīga manā izpratnē nozīmē arī to, ka par pārkāpumiem jāsaņem sods, nelikumīgas darbības pārtrauc, bet nelikumīgas rīcības kritiķus un vārda brīvību aizsargā valsts. Un tas nozīmē, ka valsts kontrolējošās iestādes ir brīvas no kāda interešu vai lobija ietekmes un nepiemiedz acis uz sodāmu rīcību.

Daži apvienības Attīstībai/Par! pārstāvji, reaģējot uz izskanējošo informāciju, solījuši paziņojumu: vēl nav. Ir paziņojums par to, ka valsts līmenī cīnīsies pret Rigvir un nanoūdeņiem. Kā to izdarīs valstis līmenī, ja nespēj skaidri rīkoties lokāli? Šķiet, ir vēlme skandālu noklusēt. Citi no šī saraksta saka, ka tā nav viņu atbildība: ir gan. Kopīgs saraksts ir komanda, un katrs dalībnieks atbild par katru komandas biedru. 

Man ir grūti lasīt šīs pašas partijas pārstāvju nopūtas un kritiku par citu politiķu konformismu, solījumu nepildīšanu, farizejismu.  

Es zinu, ka šajā partiju apvienībā ir daudz krietnu, uzņēmīgu, taisnīgu cilvēku ar sapni par labāku Latviju. Lūdzu, neturpiniet Latvijas politiķiem raksturīgo konformisma un klusēšanas stratēģiju, izvēloties nekustināt jautājumus, kas nav izdevīgi, nav īstajā brīdī, aizskar kādas intereses. Tas ir tieši tas, kāpēc rigviristi vēl arvien nesodīti var maldināt pacientus. Lūdzu, pierādiet, ka jūsu rīcība atbilst jūsu programmai.

 

Dj_NKmAW0AAFjfG.jpg-large

Izmantots pētījumos balstītas medicīnas aktīvistes Zimbas (@zimbabve) attēls.

Komentēt