Par šodienas sajūtām, balsojot

Šodienas Saeimas sēdē darba kārtībā bija lēmuma projekts par “Piekrišanu 14.Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas krimināllietas turpmākai iztiesāšanai”. Šis dienaskārtības punkts man uzjundīja emocijas un vēlos ar tām padalīties.

Pirmkārt, par pašu Saeimu. Mūsu priekšteči, cilvēki, kas izveidoja neatkarīgu Latvijas valsti, vēlējās demokrātisku, iekļaujošu valsti, un šī ideja ir ietverta Saeimas pamatos, domājot par to, lai veidotu labu pārstāvniecību, nodrošinātu ikviena deputāta uzklausīšanu, lai būtu iespēja atvērtām diskusijām. Mani pirmie soļi Saeimā mani patīkami pārsteidza. Deputāti ir savstarpēji laipni, cieņpilni. Deputāti, kas vada sēdes, dod iespēju izteikties ikvienam deputātam. Un arī ikviena deputāta uzdevums ir novērst, lai kādam deputātam neļauj izteikties, arī, ja viņa viedoklis nepatīk.

Otrkārt, likumu prasības attiecas uz ikvienu deputātu tāpat kā uz ikvienu citu cilvēku. Vēl vairāk, savā svinīgajā solījumā ikviens deputāts apņēmās ievērot Latvijas likumus un Satversmi, un, ja ir aizdomas par likumpārkāpumu, deputātam ir jāstājas tiesas priekšā tāpat kā ikvienam citam Latvijas pilsonim vai viesim. Kāpēc par deputātu nodošanu tiesībsargājošo iestāžu rīcībā lemj citi deputāti? Tas nav tāpēc, lai mazinātu deputātu atbildību.

Deputāta imunitātei jānovērš iespēja, ka kāds vēršas pret deputātu politisku motīvu dēļ, un tāpēc deputāta nodošana tiesībsargājošo iestāžu rīcībā notiek tikai ar Saeimas atļauju.

Debatēs Glorijas Grevcovas frakcijas “Solidaritāte” deputāti lūdza viņu neizdot vai izdot pēc deputātes pilnvaras beigām, aizmirstot par deputātes atbildību likuma priekšā, un argumentējot par to, ka pārkāpums nenozīmīgs (par to jālemj tiesai). Izskanēja pat mājieni par pārējās Saeimas prieku atbrīvoties no opozīcijas deputāta un politisko vajāšanu.

Tad, lūk, pretēji šiem mājieniem, man nebija prieka balsot, lai atbrīvotos no kādas citas deputātes, pat, ja daudzos jautājumos mūsu viedokļi ir būtiski atšķirīgi. Tas bija mans pienākums balsot par krimināllietas turpmāku virzību, uzticot tiesai lemt, bija vai nebija pārkāpums un kāds par to ir sods.

Deputāta imunitāte nav izmantojama, lai izvairītos no atbildības par savu rīcību.

Komentēt