Personīgi. Ēdiens. 7.diena no 21

Vakarrīt secināju, ka pēc pāris gadu rosības manās mājās ir gana daudz bioloģisko produktu, lai varētu izcept bioloģiskās pankūkas. Vienīgi olas ir bez bioloģiskās lauksaimniecības sertifikāta, bet no mazas zemnieku saimniecības, un saimnieks produktus mums pieved tieši pie mājas sliekšņa. Lai gan vīrs smējās, ka bio-pankūkām esot dīvaina karma – no rīta izbeidzās gāze un nācās tās cept uz rakletes (elektriskās plītiņas ar teflona panniņu). Jūs jau sapratāt, teflons neiederās šajā ainavā. Esmu mājas iztīrījusi no traukiem ar teflona pārklājumu, izņemot šo rakleti, kas vakarrīt mūs izglāba.

Jūrmalnieki ir  labi iekārtojušies, jo pie mums brauc gana daudz zemnieku, kas tirgo savus produktus, tomēr nezinu nevienu, kas būtu sertificējies kā bioloģiskais. Apsolos nākošnedēļ izstāstīt savus apsvērumus, kāpēc sertifikācija ir svarīga … šodien svētdiena, atpūšamies! Daudzi jūrmalnieki dārzeņus iepērk Kauguru tirgū, kur ir vietējie mazie ražotāji, vietējie vidējie ražotāji un ievesto dārzeņu tirgotāji. Varbūt arī tāpēc tiešās pirkšanas pulciņš Jūrmalā līdz šim nebija izveidojies – vietējās produkcija ir, bet bioloģiskos vēl nenovērtējam.
Jūs varētu prasīt, kā sanāca ar manu apņemšanos draudzīgai kopā gatavošanai izvēlēties vietējo un bioloģisko? Uztaisījām gruboto, sklandu raušus un siera kūku, gandrīz visi bija vietējie produkti (milti, dārzeņi, piens, olas, biezpiens, sviests), izņemot olīveļļu, sāli, cukuru un citrona miziņu.
Siera kūkai izmantoju sarīvētu bioloģiskā citrona miziņu, kas kopā ar olām padarīja to koši dzeltenu. Izrādās, citronu miza ir ļoti vērtīgs produkts, zinātnieki tai atraduši pretvēža īpašības. Tomēr tās izmantošanu mani atturēja varbūtējās pesticīdu paliekas uz tās. ASV pārtikas eksperti apgalvo, ka augļu mazgāšana ar siltu ūdeni ir pietiekami laba metode, lai nomazgātu pesticīdu atliekas. Es tomēr labāk izvēlos bioloģiskos citronus no ekoveikaliņa, kopš tos esmu atradusi! Esmu arī tirgū manījusi līdzekļus, kas paredzēti augļu mazgāšanai – neuzķerieties! ASV nacionālais pesticīdu informācijas centrs apgalvo, ka tie nav iedarbīgāki kā silts ūdens, bet mazgājamiem līdzekļiem (arī trauku līdzekļiem) ir tieksme iestrēgt augļu porās. Vēlmē tik vaļā no viena piesārņotāja mēs tiekam pie nākamā.

Mums ar draudzeni garšoja gruboto (sautētas grūbas ar tomātiem un salātiem). Bērni priecājās par siera kūku (smilšu mīklas pamatne, biezpiena, olu un krējuma masa). Par sklandu raušiem lielāku interesi raisīja to taisīšana kā ēšana: sklandu rauši ir ēdiens ar raksturu – vai nu Tev patīk, vai nu nē.

gruboto2

Bet savu jauno apņemšanos sāku īstenot – sarunāju ar mūsu zemnieku, ka brauksim nākošnedēļ ciemos iepazīties ar viņa saimniecību. Bērniem ir brīvlaiks, un tā man ir ne tikai laba iespēja iepazīties ar govvju un vistu audzēšanas apstākļiem, bet bērniem parādīt, kā izskatās govju un vistu ferma un ka piens nerodas pudelēs.

Jana, draugos ar Tiešo pirkšanu 

 

logo-personigi ediens

 

Ja kādu interesē mana gruboto recepte: noskaloju apmēram 2 tases grūbu. Tās sautēju čuguna pīlē, pārlejot ar ūdeni tā, lai tā līmenis būtu 2 cm  virs grūbām. Kas grūbas mīkstas, VOK pannā uzkarsēju olīveļļu, iemaisu sagrieztus sīpolus un uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātiņus, sutinu minūti vai divas. Iemaisu grūbas, 2 saujas sagrieztu Ķīnas kāpostu un pussauju rukolas. Mazliet pasautē un gatavs. Sāli var pielikt katrs pats.

 

 

Logo
Kampaņu “Personīgi. Ēdiens” atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds

 

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s