Kāpēc viņi nepotējas?

Es tomēr atļaušos mazu ierakstiņu pēc Ingunas Vecvagares mēģinājuma ‘Turībā” parādīt mītus un realitāti par homeopātiju.

Man ir nācies satikties ar ļoti naidīgu, arī izsmejošu mediķu attieksmi pret vecākiem, kas nepotē bērnus. Jā, varu piekrist, ka nepotējot vecāki apdraud ne vien savu bērnu, bet arī citus bērnus, kas nopietnu iemeslu pēc (citas slimības, piemēram) nedrīkst vakcināties, jo krītas kolektīvā imunitāte.  Pie augstas kolektīvās imunitātes varbūtība, ka nepotētais bērns saslims, ir ļoti maza, bet, ja daudzi nepotējas tāpat vien, risks saslimt ievērojami pieaug.

Tomēr es ieteiktu mediķiem nevis nosodīt vecākus, bet paraudzīties pašiem savā lauciņā, un sākt pašiem ar sevi, un vēstījumiem, ko ārsti nodod vecākiem. Jo mīļie mediķi, vecākiem nav pārāk daudz instrumentu, kā atšķirt mediķus, kam ticēt un kam nē: tas ir Jūsu pienākums palīdzēt atšķirt.

Tātad, Ingunas Vecvagares lekcija. Ļoti jauka, šarmante ārste, ļoti simpātiska, pārliecinošs iespaids, patīkamu balsi. Nav brīnums, ka pacientu vecāki viņai uzticās.

Lakcijas sākumā I.Vecvagare centās iepazīstināt ar homeopātijas “teorētiskajiem pamatiem”, izmantojot ķīmiju un fiziku, diemžēl, stāstījumā bija ļoti daudz aplamību un terminu jaukšanas. Tālāk I.Vecvagare pievērsās gadījumiem no savas prakses, kam bija jāpierāda homeopātijas iedarbīgums. Atgādināšu: lai ļautu pārdot “BigPharma” zāles, ir nepieciešami klīniskie testi: tādi atsevišķi gadījumi netiek uzskatīti par pietiekamu pierādījumu, jo ir ļoti daudz mainīgo, kas var ietekmēt slimības gaitu, un klīnisko testu uzdevums ir atrast tādas metodes, lai cēloņsakarība starp medikamentu un slimības gaitu būtu skaidra. Atsevišķi pozitīvi gadījumi neļauj pārdod “BigPharma” zāles, bet šādus pozitīvos stāstus parasti izmanto šarlatāni, lai piesegtu iedarbīgumu apliecinošu klīnisko pētījumu trūkumu.

Tomēr viens gadījums mani īpaši pārsteidza: I.Vecvagare stāstīja, kā ar homeopātisku līdzekli ārstējusi savu suni. Sunei bija karsti un uzpampuši krūts dziedzeri, un ārste nobijusies, ka vēzis, bet draudzene, veterinārārste, pa telefonu izsecinājusi, ka viltus grūtniecība. Tad nu sunim dots homeopātiskais līdzeklis, un suns ātri izveseļojies. Diemžēl, I.Vecvagare nepieminēja (iespējams, nezināja), ka sunēm viltus grūtniecība mēdz pāriet pati no sevis. Mani pārsteidz, ka ārste var tik ļoti ignorēt zinātnisko pierādījumu nepieciešamību medicīnā un tos aizvietot ar anekdotiskiem gadījumiem (anekdotisks tāpēc, ka suni pat neapskatīja speciālists).

Diskusijas beigās bija arī jautājums par vakcīnu pret ērču encefalītu, uz kuru I.Vecvagare gari atbildēja, ka “vakcīnu …  lietošana …  ir stingri jāpārdomā“, “bērni ļoti cieš no vakcīnām“, “es nevaru atbildēt, vai vajag,  jo tas atkarīgs, … no kā jums ir vairāk bail- no ērču encefalīta vai vakcīnas“.

Atgādinu: I.Vecvagare ir sertificēta ārste. Viņa arī lekcijā vairākas reizes uzsvēra, ka Latvijā homeopāti ir ārsti. Un, kā apgalvoja I.Vecvagare, Latvijas Universitātē plāno atvērt ārstiem – homeopātiem rezidentūru. Man ir nācies runāt arī ar citu ārstu – homeopātu, kas atrunāja no vakcinēšanas kalendāra ievērošanas, sējot nedrošību.

Bet Jūs pārmetat vecākiem, ka viņi nevakcinē bērnus, jo tā viņiem ieteica Latvijā atzīti ārsti?

Komentēt